Wat is Body Stress?

 

Body Stress is heel kort gezegd:

vastgezette lichaamsspanning die ontstaat door overbelasting van het lichaam

Ieder mens wordt elke dag blootgesteld aan verschillende vormen van spanning. Wanneer ons lichaam de spanning niet meer op een natuurlijke manier kan verwerken, wordt deze vastgezet in het lichaam. De vastgezette spieren veroorzaken daarna een verstoring van het zenuwstelsel, hierdoor verloopt de communicatie van en naar onze hersenen niet meer optimaal. Het gevolg daarvan kan dan weer een negatief effect hebben op allerlei lichaamsfuncties en dat veroorzaakt daarna vervolgens weer allerlei andere klachten.

Stress heeft vaak een vervelende associatie: we zijn te druk, te haastig, hebben te veel zorgen.  Maar stress houdt ons ook actief, fit, alert en zet aan tot vooruitgang. Stress is dus positief, zolang het ons vooruit helpt. Zodra er sprake is van teveel stress wordt het een negatieve factor en gaat het tegen ons werken. Dan spreken we van overbelasting, onze persoonlijke grens van noodzakelijke stress is te vaak overschreden.

Bij (regelmatige) overbelasting is het lichaam niet meer in staat zich aan te passen. Het lichaam gaat zich verzetten, gaat zich als het ware ‘schrap zetten’. De stress wordt dan door het lichaam als spierspanning vastgezet.

Het is belangrijk om te weten dat dit gebeurt door het autonome zenuwstelsel. Met andere woorden: we hebben daar zelf geen enkele invloed op; het lichaam doet dat automatisch, om ons te beschermen, om ons af te remmen.
Door het afgeven van verschillende signalen, bijvoorbeeld pijnprikkels of vermoeidheid, probeert het lichaam ons te vertellen dat we de overbelasting moeten stoppen. Er is rust nodig om die overmatige stress te verwerken, zodat het lichaam zelf weer kan herstellen.

 

Veel mensen met Body Stress

  • zijn klachten gewoon gaan vinden, omdat de klachten elke dag aanwezig zijn.

  • hebben met de klachten leren leven.

  • hebben klachten zonder "duidelijke aanwijsbare oorzaak", zelfs na (uitgebreid) onderzoek.

  • hebben klachten waarbij er wel een oorzaak is vastgesteld, maar herstellen niet of erg langzaam.

  • zijn na of tijdens herstel van een ziekte lichamelijk compleet uitgeput.